Deze blog is voor golfers die geneigd zijn om regelmatig met een wedge te chippen. Ik probeer je een rekenmethode bij te brengen die je in staat stelt om het chippen te versimpelen.
Laten we eerlijk zijn, als we de bal naast de green zien liggen zijn we allemaal snel geneigd om onze wedge uit de tas te halen en deze te gebruiken om de bal naar de hole te chippen. Persoonlijk denk ik dat we dit doen omdat we dit op tv zien. Ik ben er zelf ook schuldig aan; de eerste de beste bal die ik rondom de green zie liggen is klaar om geslagen te worden met een hoge vlucht, veel pols, veel spin en weinig rol. Absoluut de leukste bal om te slaan, de vraag is of het de meest effectieve is.
EVEN WAT GETALLEN
Een gemiddelde handicapper 20, maakt ongeveer 20% van zijn up & down van binnen de 40 meter naar de hole, en raakt gemiddeld 20% van de greens in regulation. Maximaal sta je dan dus 14x rondom de green te chippen. Als we in staat zouden zijn om de 20% up & down percentage te verhogen naar 40% dan hebben we al 3-4 slagen verbetering te pakken. Of anders gezegd: ben je dan dus in staat om ONDER de handicap 20 te duiken!
Ik schrijf deze blog omdat ik denk dat veel mensen gebaat zouden kunnen zijn bij een rekenmethode die ze in staat stelt om het chippen te versimpelen.
Stel je voor: Je doet mee aan een prijzen show en je krijgt een prijs wanneer je een bal in één van de twee cirkels gooit. De eerste cirkel ligt op 2 meter van je af, de andere cirkel ligt op 10 meter van je af? Voor welke cirkel ga je.......
Mijn mening is dat je deze filosofie moet meenemen naar de chipping green. Wat ik hiermee bedoel, is dat je een club moet kiezen waarbij je in staat bent om de bal zo dicht mogelijk bij te laten landen en de bal zoveel mogelijk moet laten rollen.
DE REKENMETHODE
Elke club in de tas heeft een bepaalde "vlucht- rol" verhouding bij het chippen. De tabel hieronder is een voorbeeld van mijn eigen verhoudingen. Als ik dus een chip van 15m heb, kan ik de bal op 3 verschillende plekken laten landen.
Een Sandwedge vliegt relatief veel, rolt relatief weinig. Een IJzer 7 rolt relatief veel, vliegt relatief weinig.
De afbeelding hier links laat een keuze diagram zien die je zou kunnen gebruiken in de baan. Kun je de bal laten rollen? Doe dat dan! Mocht het niet kunnen, dan kun je rustig een wedge pakken.
Wat ik wil dat je meeneemt uit deze blog:
Maak jouw eigen tabel: de verhoudingen zullen niet veel afwijken van mijn eigen tabel maar het loont om te kijken wat jouw verhoudingen zijn. Trust me, dit gaat je goed bevallen!
Maak gebruik van de retoriek van het keuze diagram. Kun je de bal laten rollen? Do it!
Veel plezier!
Als je een idee hebt voor een volgende blog, of je hebt vragen als gevolg van deze blog laat dan een comment achter!
Comentários